Despre Cheek by Jowl


Cheek by Jowl este compania teatrală a lui Declan Donnellan și Nick Ormerod.

De cand a fost infiintata in 1981, compania a fost invitată în întreaga lume și acum produce toate operele sale în trei limbi: engleză, franceză și rusă.

Un accent fundamental în toate cele trei limbi a fost pus de către munca actorului. Unele dintre principiile pe care se ghidează activitatea companiei au fost corelate în Actorul și Ţinta, publicată pentru prima dată în limba rusă în 2000 și publicată ulterior în mai mult de cincisprezece limbi.

Prima producție de turneu a companiei Cheek by Jowl Jowl a fost piesa lui William Wycherley The Country Wife, prezentată la Festivalul din Edinburgh în 1981. Ȋn drumul spre Edinburgh, Donnellan și Ormerod au avut un accident de mașină. În ciuda acestui început de rău augur, (cei doi au scăpat neatinși) apariția celor doi a primit premii locale și societatea a continuat să-și facă debutul în Londra, la Donmar Warehouse.

Datorită acestuia , în primul sezon din Londra, Cheek by Jowl a câștigat premiul Olivier Laurence pentru Cel mai Promițător Debutant, iar pentru restul acelui deceniu, cele mai multe piese de teatru ale companiei au primit numeroase premii Olivier. Reputația companiei a crescut rapid - în 1990, ziarul The Independent a fost capabil să spună, "Dacă există o companie să fi influențat teatrul britanic în 1980, aceasta este Cheek by Jowl."

Nu a fost cu mult înainte ca festivalurile de teatru străine să arate interes pentru companie, invitații din întreaga lume au început să sosească , și anii în nouăzeci compania se prezenta în fața audienței din Perth până la Varșovia și de la Calcuta la Rio .

În 1986 , Lev Dodin i-a invitat pe Donnellan și Ormerod să viziteze compania sa în Leningrad . Zece ani mai târziu , urma să regizeze și săproiecteze Poveste de iarnă pentru compania sa la Teatrul Drama Maly . Această producție a câștigat Premiul Masca deAur Mask și este încă jucat în Sankt Petersburg și azi .

De-a lungul anilor 1990 Compania a consolidat legăturile cu Rusia . Festivalul Internațional de Teatru Cehov a invitat în mod regulat compania Cheek by Jowl pentru a juca la Moscova , dar această relație cu Rusia s-a intensificat în mod semnificativ în 1999, când Confederația de Teatru Rus , sub conducerea lui Valery Shadrin , le-a sugerat lui Donnellan și lui Ormerod să formeze propria companie cu actori ruși din Moscova .

Această companie soră joacă în Rusia și la nivel internațional și repertoriul actual include piesele Boris Godunov de Pușkin, A douăsprezecea noapte și Furtuna de Shakespeare, și Trei surori de Anton Cehov. Măsură pentru Măsură (2013) a fost prima co-producție a companiei Cheek by Jowl cu Teatrul Pușkin din Moscova.

Nucleul repertoriului companiei Cheek by Jowl a fost întotdeauna Shakespeare; până la Furtuna în 2011 Cheek by Jowl a prezentat nu mai puțin de 13 piese ale lui Shakespeare. Un alt principiu al companiei a fost de a prezenta lucrări majore ale teatrului european, atât în ​​traducere cât și în versiunile lor originale. Până în prezent Cheek by Jowl a dat premiere britanice la 10 piese clasice europene. Uimitor acestea includ piese precum Cid-ul de Corneille și Andromaca de Racine, jucate de Cheek by Jowl pentru prima dată în Anglia la peste 300 ani după ce au fost scrise!

În 1995 Peter Brook a invitat piesa Cum vă place pentru a fi jucată la teatrul său din Paris, Bouffes Du Nord, iar această invitație a fost urmată în 2007, când le-a cerut lui Donnellan și lui Ormerod să formeze un grup de actori francezi. Rezultatul a fost producția Andromaca de Racine, în francesa originală; după premieră de la Bouffes Du Nord a fost realizată în toată Franța și în Europa.

Aceeași societate de actori francezi continuă să lucreze impreună astăzi la piesa lui Alfred Jarry Ubu Roi, care se desfășoară în spectacole chiar și mai departe în Mexic și New York. Aceasta a marcat prima dată când Cheek by Jowl a fost un producător de căpătâi într-o limbă și cultură străină.